Porchetta

 

Ingredience

 

  • 2 kg vepřového bůčku bez kosti s kůži
  • 1 hlavička česneku
  • bylinky bouquet garni
  • čerstvý mletý pepř
  • drcený kmín
  • olivový olej
  • sůl

 

Příprava

 

  1. Maso z obou stran potřeme solí smíchanou s olivovým olejem a položíme stranou s kůží dolů. Česnek rozetřeme, bylinky nasekáme, namažeme směsí maso (vnitřek rolády) a opepříme. Maso srolujeme, aby na povrchu zůstala jen kůže, okmínujeme a svážeme provázkem.
  2. Položíme v pekáčku na mřížku, maso se nemá máčet v tekutině. Da se použít i mrkev vcelku. Ve vyhřáté troubě na 130 °C pečeme 2 hodiny, poté další 2 hod na 160 °C přikryjte a ke konci odkryte pul hodinky na 180 °C.
  3. Po upečení necháme maso alespoň 10 minut odležet. Podává se v bagetě s rukolou a parmazánem.

 

Dipy

 

  • BBQ omáčka Heinz / ketchup Heinz
  • olivový olej
  • cibule loupaná čerstvá
  • sůl
  • koření pepř černý celý
  • česnek čerstvý loupaný
  • chilli papričky malé zelené
  • omáčka shirasa
  • cukr třtinový
  • ocet vinný červený
  • drcená rajčata

 

Pažitkový dip

 

  • citron čerstvý
  • cukr krystal
  • majonéza Heinz
  • koření pepř černý celý
  • pažitka čerstvá
  • smetana zakysaná
  • sůl

Trhaná hovězí líčka

 

Ingredience

 

  • 1 kg hovězích líček
  • 4 velké mrkve
  • 3 velké kořeny petržele
  • 1 velkou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • celer (my jsme použili polovinu poměrně velké bulvy)
  • 0,5l hovězího vývaru na podlití
  • 0,2l červeného suchého vína
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • rozmarýn
  • tymián
  • majoránka
  • zázvor
  • nové koření
  • bobkový list
  • papiňák

 

Příprava

 

  1. Hovězí líčka očistíme a nakrájíme na cca 1 cm tlusté plátky. Osolíme a opepříme. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kolečka (resp. celer na podobě velké kousky).
  2. V papiňáku rozpálíme olej a na něm osmahneme plátky hovězích líček z obou stran, aby se zatáhly. Odložíme si je bokem. Na tom samém oleji pak orestujeme cibulku, přidáme zeleninu a restujeme cca 3 minuty. Podlijeme vývarem, okořeníme dle chuti kořením (rozmarýn, tymián, majoránku, pár kuliček nového koření, tři bobkové listy a špetku zázvoru), prolisujeme česnek, zalijeme vínem a vše pořádně promícháme. Plátky líček vložíme zpět do papiňáku a vaříme pod tlakem cca 40 minut.

 

Pažitkový dip

 

  • citron čerstvý
  • cukr krystal
  • majonéza Heinz
  • koření pepř černý celý
  • pažitka čerstvá
  • smetana zakysaná
  • sůl

Pastrami

 

Ingredience

 

  • 1000 g hovězí hrudí bez kosti
  • 15 g čerstvě mletý pepř
  • 15 g čerstvě mletý koriandr

 

Nálev

 

  • 1 ks celá skořice (3 cm)
  • 1 ks hřebíček
  • 3/4 lžičky mletý zázvor
  • 90 g směs Praganda
  • 1,5 ks bobkový list
  • 40 g hnědý cukr
  • 1,5 lžičky chilli vloček
  • 1,5 lžičky čerstvě drceného koriandru
  • 1,5 l vody
  • 4 kuličky nové koření
  • 1,5 lžičky hořčičného semínka
  • 1,5 lžičky čerstvě drceného pepře

 

Příprava

 

  1. Příprava pastrami je časově náročnější a vyžaduje kvalitní maso. Výsledek však za to stojí. Nejdříve maso naložíme, pak vyudíme a nakonec vaříme v páře.
  2. Naložení masa provedeme následovně: Hovězí hrudí o výšce asi 4 – 5 cm očistíme od nežádoucích šlach a blan (nižší vrstva tuku není na závadu). Připravíme si nálev. Vodu přivedeme k varu a odstavíme z tepla. V horké vodě rozpustíme cukr a Pragandu a následně přidáme rozdrcený pepř a koriandr a ostatní koření. Takto připravený nálev vychladíme na teplotu pod 5 °C (což je důležité) a do něj vložíme maso tak, aby bylo zcela ponořené. Naložené maso zakryjeme a necháme v lednici macerovat asi 5 – 7 dní.
  3. Uzení masa. Maso vyjmeme z nálevu, omyjeme pod tekoucí studenou vodou a důkladně osušíme. Maso položíme na mřížku a nezakryté necháme přes noc v ledničce odležet. Druhý den maso obalíme ve směsi čerstvě mletého pepře a koriandru a udíme při teplotě 60 – 70 °C přibližně 3 hodiny. Vyuzené hovězí hrudí necháme vychladnout. Pak je zabalíme do potravinové folie a necháme opět přes noc v lednici odležet.
  4. Vyuzené maso dokončíme vařením v páře. Do papiňáku nalijeme 250 ml vody, vložíme pařáček, na který položíme vyuzené maso a v uzavřeném hrnci vaříme asi 1 hodinu.
  5. Takto připravené hovězí pastrami ihned nakrájíme na plátky a můžeme plnit do sendvičů. Plátek chleba potřeme hořčicí, poklademe vrstvou pastrami a kyselými okurkami a přiklopíme druhým plátkem chleba potřeným vrstvou majonézy. Sendviče si můžeme sestavovat podle vlastní chuti. Výborně chutnají s přídavkem kysaného zelí, nebo i listovým salátem.
  6. Sendviče s pastrami podáváme jako sytou svačinku, ale hodí se i k večeři. Pastrami nejlépe chutná teplé, ale výborné je i za studena.

 

Koriandrovo – zázvorová hořčice

 

  • koriandr čerstvý
  • zázvor čerstvý
  • hořčice Heinz
  • hořčice dijonská / jalapeno hořčice Heinz
  • med

Size: XS SM MD LG XL